piektdiena, 2016. gada 20. maijs

2. pensiju līmenis - Pesnija

Pensijas otrais līmenis tika ieviests no 2001.gada 1.jūlija. Tavs pensijas kapitāla lielums ir atkarīgs tik, cik ir liela tava darba alga un cik lielu maksāsi sociālo nodokli, no kura daļa tiek novirzīta tavam 2. pensijas līmenim. Cilvēki, kas dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija tiem dalība 2. pensijas līmenī, ir obligāta. Šāda iespēja tika radīta iedzīvotāju labklājībai, tā veicinās materiāli nodrošinātu nākotni vecumdienās.

Cilvēki, kuri dzimuši laika posmā, no 1951. gada 2. jūlija līdz 1971. gada 1. jūlijam ieskaitot, tiem ir dota brīva izvēle, vai personas pievienojas pārējiem ekonomiski aktīvajām personām 2. Pensijas līmenī, un paspēj uzkrāt kaut nelielus naudas līdzekļus. Ir personas, kas turpina strādāt arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas. Tas ir neizdevīgi, kad darba alga ir mazāka, jo valsts ietur 25% no jūsu algas. Bet pensionāri ar to samierinās, jo ar savu pensiju grūti segt ikmēneša izdevumus.

Pensiju otrā līmeņa pārvaldītāju var mainīt 2 reizes gadā ik pēc 6 mēnešiem. Tās var būt jebkuras ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, kuras ir reģistrētas valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā, kuru uztur un aktualizē Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Ir svarīgi turēties pie viena pārvaldītāja, kura pakalpojumus jūs lietojat patstāvīgi un esat apmierināti ar viņu sniegto servisu un tai uzticat savus ikdienas līdzekļus. Jo, ja bieži mainiet pensijas pārvaldītāju, tad radiet uzkrājuma vērtības pieaugumu svārstības, kas ietekmē tās stabilitāti un apjomu.

Izveidojušos pensijas uzkrājumu, kuru saņemsiet sasniedzot konkrēto pensijas vecumu jums būs tiesības saņemt pie savas valsts pensijas (t.i., 1. līmeņa) klāt pievienojot pensijas 2. līmeņa kapitālu vai arī izmantot bankas piedāvāto iespēju apdrošināt savu uzkrāto pensijas kapitālu, noformējot „Mūža pensijas apdrošināšanu”, kas paredz, ka pēc pensionāra nāves naudu turpinās saņemt norādītais labuma guvējs, kam būs mantojuma tiesības, piemēram, laulātais vai savi bērni.

Savu uzkrāto otrā pensijas līmeņa lielumu var uzzināt portālā www.latvija.lv, pieslēdzoties ar internetbankas autentifikācijas līdzekļiem (lietotāja kodu, paroli, pieejas kodu)., kā arī jebkurā VSAA filiālē personīgi un līdzi ņemot personas apliecinošu dokumentu.