ceturtdiena, 2016. gada 6. oktobris

Bezdarbnieka pabalsta apmērs un izmaksas ilgums

Lielākajai daļai no mums nākas agrāk vai vēlāk savā profesionālajā darbībā dažādu apsvērumu dēļ saskarties ar tādu lietu kā bezdarbnieku pabalstu, jo darbs ir beidzies. Tas ir pabalsts, kas tiek piešķirts bezdarbnieka statusu saņēmušiem cilvēkiem, kas atbilst noteiktiem kritērijiem, tas ir, kopējais darba stāžs nav mazāks par vienu gadu, kā arī ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas Latvijas Republikā ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

No kā atkarīgs bezdarbnieka apmērs?

Piešķiramais pabalsts ir atkarīgs un tiek proporcionāli aprēķināts, ņemot vērā divus kritērijus, tas ir, tiek ņemts vērā apdrošināšanas (darba) stāžs un ienākumi, no kuriem tika veiktas iemaksas budžetā bezdarba gadījumam. Apdrošināšanas stāžs tiek sadalīts 4 grupās, kur katrai no šīm grupām atbilstoši tiek pieņemts procentuāls apjoms, kādu cilvēks saņem no vidējās iemaksas. Grupas ir 1-9 gadi (ieskaitot), šādā gadījumā cilvēks saņem 50% no vidējās iemaksu algas, 10 līdz 19 gadiem (ieskaitot) saņem 55 %, pie darba stāža 20 līdz 29 gadiem (ieskaitot) 60% un visbeidzot, ja nostrādāti 30 un vairāk gadu, tiek piešķirti 65 % no vidējās iemaksas.

Ir arī izņēmuma gadījumi, tie stājas spēkā sekojošos gadījumos, ja esat, kopis bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņēmis bērna kopšanas pabalstu, (iemaksas par Jums veikusi valsts), bijis invalīds, kas atguvis darbaspējas, kā arī gadījumā, ja esat kopis bērnu ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, visos nosauktajos gadījumos piešķirtais bezdarbnieka pabalsts ir 60 % no valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalsta divkārša apmēra par pirmajiem trijiem mēnešiem, pēc tam bezdarbnieka pabalsta apmērs samazinās, tas ir, par nākamajiem trīs mēnešiem jūs saņemsiet 75% no piešķirtā pabalsta apmēra, par pēdējiem trīs mēnešiem - 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vidējā iemaksu alga

Rodas jautājums, kā aprēķina vidējo iemaksu algu? Vidēja iemaksu alga tiek aprēķināta no Jūsu iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Kā arī, lai aprēķinātu objektīvi visprecīzāk jūsu vidējo iemaksu algu, šajā aprēķinā netiek iekļauti divi mēnešus, kuros jums ir bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga.

Kāds ir pabalsta izmaksas ilgums?

Latvijā pabalsta saņemšanas ilgums bezdarbniekiem ir 9 mēneši, neatkarīgi no apdrošināšanas stāža, pie nosacījuma, ja netiek zaudēts bezdarbnieka statuss. Būtu būtiski apzināties, ka bezdarbnieku pabalsts nav konstants visus 9 mēnešus, tā apjoms mainās. Tātad ņemot vērā iepriekš minētos faktorus darba stāžu un vidējo iemaksu algu tiek noteikts jums piemērojamais pabalsta apjoms, to jūs saņemat pirmos 3 mēnešus pēc darba zaudējuma, savukārt nākamajos trīs mēnešos saņemiet jau tikai 75% no šīs summas un vēl pēdējos trijos mēnešos saņemsiet tikai 50 % no piešķirtā bezdarbnieku pabalsta apjoma.