sestdiena, 2017. gada 18. februāris

Kāpēc hipotekāro kredītu likmes

Ir vairāki iemesli, kāpēc hipotekāro kredītu likmes varētu samazināties vēl vairāk. Teorētiskās un pozitīvās ietekmes un zemas bāzes procentu likmes aicina hipotekāro kredītu aizdevējus samazināt savas likmes. No otras puses, likmes jau tagad ir tik tiešām zemā līmenī, ka gaidīt turpmākus samazinājumus varētu būt pārāk optimistiski.

Pamatoti mājokļa kredītu uzņēmumiem varētu būt pārliecība, ka turpmāki samazinājumi varētu nerealizēties papildus ienākumos un piešķirtajos kredītos. Loģika, kas atbalsta šo ideju, ir tas, ka ikviens, kurš varētu pārkreditēs savu hipotekāro kredītu, to darīs ar pašreizējām procentu likmēm.
Mājokļu kredītu sniedzēji var pārbaudīt savu konkurenci, vērojot izmaiņas tirgū un ekonomikā. Lai likmes samazinātos vēl vairāk, ir nepieciešama sīva sacensība starp pakalpojumu sniedzējiem. Izņemot to, ka aizdevējiem gandrīz nav motivācijas samazināt likmes, neatkarīgi no tā, kas notiek ar bāzes likmēm tirgū.

Hipotekāro kredītu likmes visā attīstītajā pasaulē un Latvijā, par laimi vai diemžēl, ietekmē ārējie pasaules notikumi. Nav svarīgi, cik labi vai slikti valdība pārvalda finanses, tas, ko dara citas valstis, ietekmē to, cik lielā mērā kredītu procentu likmes pieaugs vai samazināsies. Neskatoties uz neskaidro ekonomiku, cilvēki joprojām pērk mājas un uzskata to par nepieciešamu atrast hipotekāro kredītu, neatkarīgi no tā, kādi ir tirgus apstākļi. Daži mājokļu pircēji var nogaidīt, bet fakts ir tāds, ka ekonomiskie apstākļi var svārstīties ilgāku laiku.

Protams, ir pilnīgi iespējams, ka pircējs jau ir pieņēmis lēmumu par to, kāda veida hipotēku viņš vēlas, un pat zina noteiktu periodu, kādā vēlas atmaksāt šo kredītu. Ja to ienākumi un kredītreitings ir nepieciešamajā līmenī, tiem nepieciešams tikai atrast aizdevēju, kas piedāvā labākās kredīta likmes. Atkal, vai nu aizņēmējam ir jāveic vajadzīgā izpēte vai hipotēku brokeris var būt parocīgs, lai atrastu zemākās cenas un palīdzētu atvieglot kredīta pieteikšanās procesu.

Uz katru potenciālo mājas pircēju, kurš zina tieši to, kāda veida kredītu viņš vēlas, ir viens, kam nav ne jausmas, ko viņi vēlas, vai kas tiem nepieciešams. Viņi vēlas iegādāties māju, viņi vēlas zemākās procentu likmes, kas pieejamas, un viņi vēlas pārliecināties, ka tie var atļauties veikt maksājumus nākotnē.